Parkinson

Parkinson, ook wel ‘de ziekte van Parkinson’ is een hersenziekte die veel mensen kennen, maar niet als vorm van dementie identificeren. Paus Johannes Paulus, prins Claus en acteur Michael J. Fox zijn of waren parkinson patiënt.

In dit artikel gaan we nader in op deze specifieke vorm van dementie.

De eerste symptomen van Parkinson

Parkinson concentreert zich bijna altijd in één zijde van het lichaam. In deze zijde treden de verschijnselen ook in latere stadia van de ziekte heftiger op dan aan de andere zijde. In de beginfase is de ziekte van Parkinson moeilijk te detecteren, maar de signalen zijn we meestal wel. Ze worden alleen niet opgemerkt. Een arm die niet meer meezwaait bij het wandelen, of een mevrouw die ineens langzamer, klein en vooral heel kriebelig gaat schrijven. Een dokter die op zoek gaat naar bevingen of tremoren wordt soms op het verkeerde been gezet. Het kan zijn dat deze tremoren niet voorkomen.

De bevingen die optreden bij een patiënt die lijdt aan de ziekte van Parkinson zijn vrij grof. Ze worden vaak vergeleken met ‘geld tellen’. En bij Parkinson treden deze tremoren ook op in rust, wanneer de patiënt niets doet.

Fases van de ziekte van Parkinson

Doorgaans verloopt de ziekte van Parkinson volgens vijf verschillende fases.

  • In Fase I treden er ziekteverschijnselen op aan één zijde van het lichaam.
  • In Fase II heeft de patiënt ziekteverschijnselen aan beide zijden van het lichaam, maar nog geen problemen met het evenwicht.
  • In Fase III zijn er verschijnselen aan beide zijden, evenwichtsstoornissen, maar kan de patiënt nog enigszins zelfstandig functioneren.
  • In Fase IV is het ziektebeeld zodanig verslechterd dat de patiënt dagelijks geholpen moet worden.
  • In Fase V is de Parkinson patiënt aan bed gekluisterd en heeft intensieve verpleegkundige zorg nodig.

De belangrijkste motorische symptomen van de ziekte van Parkinson

Mensen die leiden aan de ziekte van Parkinson hebben vaak last van rigiditeit. Dat wil zeggen dat hun ledematen stijf zijn. Ook krijgen ze last van trillende handen, we noemen dit ook wel rusttremoren. Eerst aan één hand of been, later aan beide handen en/of benen. Ze lopen vaak voorover en hebben verstoorde bewegingsreflexen.

Ze schrijven klein of kriebelig, hebben een nagenoeg uitdrukkingsloos gezicht, ook wel een maskergelaat genoemd. Ze slikken en spreken moeilijker, en produceren soms overvloedige hoeveelheden speeksel. Er zijn erectiestoornissen, verminderde opvangreflexen en evenwicht, en ze hebben moeite met het starten van een beweging of veranderen van een beweging. Omdat ze problemen hebben met hun evenwicht, zijn Parkinson patiënten geneigd steeds harder te lopen, waarbij ze de passen steeds kleiner maken.

Diagnose en behandeling

De diagnose voor de ziekte van Parkinson wordt gesteld door een neuroloog. Er is geen behandeling die de ziekte vertraagt of geneest. Er wordt vooral -en redelijk succesvol- gewerkt aan de bestrijding van de symptomen van de ziekte van Parkinson.