Dementie doodsoorzaak nummer 1 in Nederland

Meer dan 15.000 mensen overleden in 2016 in Nederland aan dementie. Daarmee is het de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland geworden. Dat heeft het CBS bekendgemaakt.

Er is sprake van een opmerkelijke stijging van maar liefst zeven procent ten opzichte van het jaar 2015. Vooral de mannen zijn hier debet aan. Liefst meer dan 5000 mannen overleen aan dementie en dat is 11% meer dan het jaar daarvoor. Na longkanker is dementie daarmee ook bij mannen doodsoorzaak nummer één.

Bij de vrouwen was er sprake van een toename van vijf procent. Een kleine 10.000 vrouwen overleden aan dementie in Nederland in 2016. Het is daarmee in deze bevolkingsgroep de belangrijkste doodsoorzaak.

Het lijkt dat dementie bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen, maar dat is eigenlijk niet het geval, Onder de oudste bevolkingsgroep bevinden zich meer vrouwen dan mannen en dat heeft zijn effect. Vrouwen worden gemiddeld ouder dan mannen.

De toename van het aantal dementiepatiënten kan dan volgens specialisten ook voornamelijk verklaar worden uit het feit dat we gemiddeld steeds ouder worden in ons land.

Ook vaker vallen

Ook ‘ vallen’ stijgt op de ranglijst van meest voorkomende doodsoorzaken omdat we gemiddeld steeds ouder worden. Ruim 3.300 personen overleden in 2016 als gevolg van een val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *